Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Surviving Edged Weapons - rendőrségi oktatóvideó

Avagy hogyan éljünk túl pengés támadásokat...

2017. június 28. - FMA blog

(Figyelem! +18-as tartalom!)

A videó egy 1988-ban készült amerikai rendőrségi oktatóvideó, mely az utcai szúró -vágóeszközös  támadások világát hivatott szemléltetni. Úgy gondolom, a témában még mindig egy igazán hasznos mű - még ma is megállja a helyét, igazi alapmű.

Emellett a célja az, hogy az amerikai rendőrök minél hatékonyabban tudják kezelni az ilyen helyzeteket. Szóval nem lehet minden egyes szituációra ráhúzni, hiszen hivatásosoknak szól és az amerikai verekedős (szub)kultúrát hivatott szemléltetni. A legtöbb szituáció rendőri intézkedés közbeni támadásokról szól, ilyen helyzetbe egy civil valószínűleg nem kerül (el tudja kerülni és el is futhat). Illetve kultúránként változnak a dolgok, Dél-Amerikában vagy Latin-Amerikában például könnyen előfordulhat kés vs. kés elleni párbaj (ami néhány amerikai "szakértő" szerint nem létezik a valóságban).

Ez persze nem von le semmit a videó értékéből, mind hivatásosok mind pedig civilek sokat tanulhatnak belőle. 

A következőkben mellékelek egy kis tartalomjegyzéket a filmhez, akár angol nyelvtudás nélkül is érdemes megnézni a számunkra érdekes részt.

0:00 - 8:45 A késes támadások dinamikáját mutatja be, mennyire hirtelen és meglepetésszerűen történhetnek. Megjegyzés: megfelelő körültekintéssel és tudatossággal az ilyen helyzetek 99%-a elkerülhető.

8:45- 12:00  Megkéselt rendőrök mesélik el történeteiket, hogy a késes támadások sokkal gyorsabban, közelebbről és meglepőbben történnek, mint azt gondolták volna. Illetve maga a kés pszichológiailag is sokkoló - még egy lőfegyveres rendőr számára is!

12:00 - 13:15  Késes támadások (szúrások és vágások) mechanikája, szemléltetése képekkel.

13:15 - 19:30   Folytatódnak a rendőrök történetei.

19:30 -  21:30   Esettanulmányok és lehetséges szituációk szemléltetése.

21:30 - 35:37  Potenciális szúró- vágóeszközök, illetve ezeknek a veszélyessége.  Megjegyzés: akár egy villával is lehet súlyos, halálos sérülést is okozni!

35:37 - 44-47  Bemutatja, hogy képzett késes különböző szituációkban mire képes. Leo Gaje és Dan Inosanto kali mesterek szerepelnek benne.

58:58, 1:01:50  Lőfegyver használati alapelvek.

1:10:59  Kés elleni önvédelem alapelvek.

1:14:57  Önelsősegély, életmentő tanácsokkal. 

Nagyjából ezek az érdekesebb részek, a képzett késharcos bemutatóin kívül nagyon érdekes szituációk vannak benne - már csak ezek miatt is megéri belenézni. Foglalkozik még ezeken kívül a különböző rendőrségi mellények használhatóságával. '88 óta azért a technológia sokat fejlődött, szerintem már léteznek ezeknél megbízhatóbb mellények is, de még mindig nem garancia a mellény viselése arra, hogy a rendőr túlél egy késes támadást. 

Érdemes a filmet kontextusban értelmezni, ezen támadások vidékenként változnak. Civilek az ilyen eseteket javarészt könnyen el tudják kerülni, a hangsúly itt inkább azon van, hogy fel tudja-e vajon időben ismerni a potenciálisan veszélyes helyzeteket emberünk? Ennek megértésében is sokat segíthet ez a film.

Ezért is tartom nagyon hasznos videónak, mert mind hivatásosoknak (sőt, számukra alapmű; nem tudom létezik-e vajon itthon ilyen, de kétlem hogy ennyire jól felépített lenne ha mégis) mind pedig civileknek hasznos stratégiákat és taktikákat mutat.

(A videót megnézheted itt, ha nem működne a beszúrt videó.)

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr6212626209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása