Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Harcművészetek/küzdősportok hölgyeknek?

2017. augusztus 22. - FMA blog

Egyre gyakrabban felmerülő téma, hogy hölgyek is tanuljanak-e harcművészetet, esetleg küzdősportokat. Sajnos egyre inkább a fő oka ennek egy bizonyosfajta önvédelmi tudás elsajátítása - köszönhetően az Európában egyre csökkenő közbiztonságnak.

Definiáljuk először a harcművészetek és küzdősportok közti különbséget: a küzdősportnál megjelenik a szabályrendszer és a felkészült ellenfél, míg harcművészeteknél fontos a művészeti aspektus is. Mondhatni, a harcművészetek kevésbé célorientáltak. Ettől függetlenül úgy gondolom, a küzdősportok a harcművészetekből alakultak ki, illetve egy küzdősportot is lehet művészi szinten űzni. 

Térjünk vissza az alaptémánkhoz, hölgyeknek vajon ideális választás lehet ezen mozgásformák közül választani? Röviden, tömören: mindenképpen. Ezen mozgásformáknak a legfontosabb haszna a mindennapi élet során: mivel aerob mozgásformák és (normális edzővel) a sérülés veszélye igen alacsony, javítja a kardiovaszkuláris rendszerünket - a későbbiekben ezért a tested hálás lesz. Emellett növeli az önbizalmat, magabiztosságot illetve egy remek módja annak, hogy levezesd a felgyülemlett agressziót (annál hogy ütsz valamit, kevés jobb módszer létezik :) ).

Emellett egy nagy rakás tévhit is kering a különböző rendszerekről, mint pl. hogy ezekhez nem kell erő, vagy hogy megtanulsz egy trükköt amivel nagyobb/képzettebb ellenfeleket is elverhetsz... Többször találkoztam már azzal, hogy a 80 kg-os férfi oktató mutatta az 50 kg-os hölgy tanítványának, hogy ez a technika hogy fog működni. Persze egy nála gyengébb, együttműködő partneren - sokszor a tanítványnak még így sem működött adott technika. Az oktató pedig csak azt a közhelyet tudja ismételni, hogy ehhez nem kell erő...

Ezek után jogosan felvetődik az emberben, vajon tényleg működne-e ez élesben? Tényleg nem kell a harcművészetekhez erő? Képes egy nő megvédeni magát egy nagyobb, erősebb férfi támadó ellen?

Ezen témakörben fogom kifejteni most az álláspontomat, a cikkemet pedig nem titkoltan főleg hölgyeknek írom.

A történelem során általánosságban az volt az elterjedt, hogy míg a férfiak vadásztak, harcoltak  - addig a nők otthon maradtak és összetartották a családot, vigyáztak a gyerekekre és ellátták a ház körüli teendőket. Az ember az évezredek során alkalmazkodott ehhez és bizonyos szinten specializálódott. 

 

1. Hogyan alkalmazkodtak a férfiak a harchoz?

A fentebbi kép a tudomány módszereivel mért tényeket közöl, az idők során a férfiak teste alkalmazkodott a harchoz. Egy csomó dolog az evolúció során a férfiaknál (általánosságban) erőteljesebben, harc-centrikusabban fejlődött. Például a vastagabb bőr, hosszabb karok, nagyobb izom- és testtömeg, erősebb csontok stb.

Ez persze ne zavarjon meg senkit, láthatunk egy csomó női önvédelmes videót illetve hölgyeket küzdősportokban jeleskedni. Mikor a feketeöves hölgy minden férfit elver és utána határozottan feszít a közönségnek. Persze ehhez külön partner is kell, aki akkor esik és úgy, ahogy éppen azt begyakorolták. Ezzel persze semmi baj nem lenne - a legtöbb bemutató egy begyakorolt színjáték - de ha az edzés is ellenállás nélkül zajlik, kialakulnak a hamis berögzülések. Nem viccből vannak külön a férfiak és nők a különböző küzdősport, harcművész versenyeken. A súlycsoportot sem viccből találták ki. Mert (főleg pusztakézzel) az erő és a tömeg bizony rettentő sokat számít!

Anno Ronda Rouseyról pedzegették, hogy elverte volna Bruce Lee-t, meg hogy a nála nagyobb súlyú férfi UFC-seket is... Aztán jött egy nő aki tudott rendesen távolságot tartani és ütni, rúgni - és könnyedén elverte. Azóta is a sebeit nyalogatja - magas lóról nagyot lehet esni. 

Szóval a küzdősportok, harcművészetek ne működnének hölgyeknek?!  Dehogynem, csak nem úgy, ahogy sokan elképzelik. Valószínűleg nem fog az 50 kilós, törékeny lány 3 megtermett gengsztert könnyedén elverni, úgy hogy még utána a haja is jól áll. Az önvédelem (ami, mint már írtam korábban - inkább jogi fogalom) legtöbbször a megelőzésről szól; a folyamatos megfigyelése a környezetnek, a konfliktusok mihamarabbi felismerése és verbális vagy non-verbális, kontakt nélküli verekedés-elkerülés is ehhez tartoznak.

Ha megfelelő mentalitású edzésen gyakorolsz, vagy akár egy rövidebb önvédelmi tanfolyamot is elvégzel, már kisebb eséllyel leszel áldozat. A legtöbb esetben az áldozatok a saját magatartásukkal (természetesen tudtuk nélkül) hívják fel a figyelmét a ragadozónak (bűnözőnek) arra, hogy ez könnyű préda lesz. Ha magabiztosan jársz, nem vagy elveszve a telefonodban, nem tűsarkúban és miniszoknyában járkálsz egy kies sikátorban, mértékkel iszol és mindig tudatában vagy a környezetednek, illetve hallgatsz a megérzéseidre; máris azon kevés emberek közé tartozol, akiket kisebb valószínűséggel fognak megtámadni. Itt minderről többet, szakszerűbben olvashatsz.

Nagyon jól működik egy kick-box rendszer vagy egy box rendszer is akár hölgyeknek is, ugyanolyan vagy hasonló súlyú hölgyek; esetleg gyengébb/képzetlen férfiak ellen. De nő a sérülésveszély is, fejet ütni ököllel nem mindig szerencsés. A magas rúgások egyrészt nagyon kevés embernek működnek jól, másrészt olyan ruha, sokszor bemelegítés és stabil talaj is kell hozzá. Ha mondjuk egy kesztyűs sparringban egy nálad 20-30-40 kg-mal nagyobb, képzett férfiakkal is felveszed a versenyt, ez rád nem annyira vonatkozik. :)

Konklúzióként kedves Hölgyeim, ne dőljünk be mindenkinek, aki mesternek mondja magát és azt mondja hogy ez a technika neked is kell működjön. Lehet hogy az a mester mondjuk 100 kg-os és az (egyébként együttműködő) tanítvány akin bemutatja, csak 70. De arányosan tekintve nem biztos, hogy egy mondjuk 150 kilós emberen is ugyanazt megcsinálná...

Emellett, használjunk ESZKÖZT! Egy (taktikai) toll, esetleg egy penge a kézben rögtön kiegyenlíti az erőviszonyokat. A meglepetés itt hatalmas fegyver tud lenni, viszont egy eszköz megfelelő használatához szintén sok edzés és elhivatottság szükséges. 

Egy gázspray vagy gázpisztoly, esetleg guardian angel is hasznos tud lenni - de sajnos ezek mind öszvér megoldások, egy éles lőfegyver és megfelelő gyakorlati tudás lenne az igazi. Fontos megemlíteni, hogy ezen eszközökkel nem "legyőzöd" a támadódat, pusztán lehetőséget szerzel arra, hogy fizikai konfrontáció nélkül kilépj a szituációból (magyarán el tudj futni).

Ezen a videón láthatjuk, mire képes a kés egy szorgalmas hölgy kezében:

Vigyázzatok magatokra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr3412723120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása