Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Pusztakéz vs. kés

Vajon van értelme?! - gondolatok a témáról késharcos szemszögből

2018. január 09. - FMA blog

Napjainkban egyre gyakrabban látni harcművészeket pusztakezes, kés elleni védekezést gyakorolni. Ennek oka főleg a növekvő késes támadások miatti, az erre való felkészültségre való  igények növekedése.

Ezen cikkemben a téma késharcos nézőpontból való boncolgatását fogom végigjárni. Kezdjük is a legelejével: késes küzdelembe pusztakézzel semmiféleképpen nem akarunk belemenni.  Gyakorlati szempontból nézve egy profi boxolót is ( akik kéztechnikákban a legjobbak között vannak) meg tud vágni, szúrni egy teljesen kezdő, hadonászó késes. A kettős fedezékbe 2 vágás 2 potenciálisan veszélyes, harckészséget csökkentő és hosszú távú hatásokkal járó (pl. kéz funkcióvesztése) sérülés. Egy önvédelmi szituációban a lehető legkevesebb sérülés elérése a kívánatos, viszont kés vs. pusztakéz felállásban ennek esélye nagyon elhalványodik. 

1. Paul Vunak demonstrálja a kés emberi/állati szövet elleni hatékonyságát

Mielőtt bővebb fejtegetésekbe kezdek, néhány pontban szeretném kifejteni a különböző demográfiai, technológiai és egyéb, a téma szempontjából kulcsfontosságú tényezőket. 

1. KULTÚRA: nem mindegy, a Föld melyik pontján vagyunk. Egy késes kultúrában a pusztakézzel kés elleni védekezés kulturálisan nem, vagy csak nagyon lebutított támadások ellen létezik. Ők tudják, hogy egy jól támadó eszközös ellenfél ellen pusztakézzel nem, vagy csak minimálisan van esélyük. A háborúk során sem ment épeszű parancsnok botokkal és íjakkal a lőfegyverek ellen. Szóval, ha a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Latin-Amerikában, Mexikóban látsz két késes embert, ne próbálj hősködni az itthon tanult pusztakezes technikákkal, mert könnyen csúfos vége lehet.

2. TECHNOLÓGIA: a történelmi európai harcművészetek nagyon hatékony technikákat tartalmaznak, de egy rondeles támadást ne hasonlítsunk egy mai, modern késsel végrehajtott támadáshoz. A korra jellemző páncél és vastag aláöltözet (gambezon) átütéséhez tervezett késhez a célhoz leginkább alkalmas technikákat (főleg szúrások) használták. Ez nem azt jelenti, hogy ezek működnek egy modern, fogazott vaquero bicskánál - ami gyakorlatilag a kabátos, ruhákkal több rétegben védett kart még így is könnyedén átvágja. Sok pl. az indonézek, filippínók által használt technika közül több adott eszközhöz igazodott - ezek sokszor gyenge minőségű, rosszul összerakott és kevésbé éltartó pengék voltak. Egy modern pengének adott esetben sokkal hatékonyabb a szúró, - vágóképessége; illetve elérhetőek a piacon kiváló minőségű darabok is (értsük itt, hogy pl. nem esik szét nagyobb terhelésre az eszköz).

3. EREDETI FELHASZNÁLÁS: sok rendszer bizonyos időben, adott korszakra igazodott. Adott korszakban adott populáció ellen kellett védekezni. Legyen ez a japán/palesztin/kínai földműves, aki egész életében a földet művelte; vagy egy harlemi gengszter aki reputációját erőszakosságának köszönheti. Nem biztos, hogy az előbbi népcsoport ellen alkalmazott technikákat utóbbiak ellen is célravezető alkalmazni. A küzdelem amellett hogy az emberiséggel egyidős, folyamatosan változott főleg a technológiák, szokások és törvények változása miatt. Ha megragadsz egy adott korban, akkor te egy elavult rendszert követsz - ami nem feltétlenül rossz, de ismerni kell a korlátait. Kassai Lajos lovasíjász erre ezt mondja: "Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek." Ki megy manapság abakusszal matekversenyre?!

4. MENTÁLIS TÉNYEZŐ: a védekező - támadó mentális állapotát tükrözi. A védekező meglepett, a támadó felpörgött, harcra kész. Ha a védekező nem kapcsol agresszív - ellentámadó üzemmódba, gyakorlatilag nincs esélye. Társadalmunkban az erőszak - bár mindenhol jelenlévő - nem elfogadott, megvetni való tényező. A tisztességes, jogkövető állampolgárok között. Kevés ember képes bántani a másikat, fájdalmat okozni neki. Ha nincs szándék, nincs győzelem. Vannak emberek, akik nem képesek sose ellentámadó - agresszív üzemmódba kapcsolni időben. Ezt bizonyos szintig lehet trenírozni, de úgy gondolom hogy erre valamennyire születni is kell - nyilván ez edzéssel és megfelelő önismerettel idővel kiderül. Edzéssel kapcsolatban a teremben gyakoroltak nagyban meghatározzák, hogy hogy is fogsz viselkedni esetleges valós szituáció esetén. Az egyik világhírű BJJ mester, Carlson Gracie ezt mondta: "Ha oroszlán akarsz lenni, oroszlánokkal kell edzened."

CSELEKVÉSI TERV - hogy a lehető legkevesebb veszteséggel kerülj ki adott szituációból

Kerüld el (ne menj olyan helyre, fordulj meg, hívj taxit stb.) --> Ismerd fel a potenciális összetűzést (testbeszéd ismerete) és kezeld a helyzetet (pozitív szájkarate - beszéld ki magad, ne verekedj!) -->  Fuss el, menj biztonságos helyre, stb. (vigyázz, az érem másik oldala: késsel a hátban nehéz védekezni !) --> Szerezz eszközt (ha nincs, nem olvastad az FMA Blogot figyelmesen... ;) ) -> Támadj felpörgetett-agresszív ellentámadó üzemmódban ! Míg a támadód nem harcképtelen. (akkor is harcképtelen, ha már nem akar harcolni - ha pl. egy kicsapódó vipera hangjára eloldalog, ne erőltesd az összetűzést!) - Te legyél a szituáció igazi nyertese (értsd ez alatt, hogy lehetőleg ne kelljen évekig bíróságra/pszichológushoz járnod, ne kerülj börtönbe, ne pereljenek be stb.)

2. Tim Tackett pozitív verbális jitsuja- a verekedések túlnyomó része ezzel elkerülhető!

A józan paraszti ész alapelv

Ha egy sötét alak szembejön veled az utcán és valamit szorongat a kezében, menj át nyugodtan a másik oldalra. Vagy húzódj be egy üzletbe, kerüld ki nagy ívben és végig figyeld....de semmiképpen ne nyomd el a megérzéseidet és kerülj bele egy lehetséges veszélyes szituációba, ahol a körülményeket már nem tartod irányításod alatt. Ha veszélyben érzed magad, nyugodtan vedd a kezedbe az önvédelmi eszközödet (gázpisztoly, gázspré, lámpa, toll, stb.) - az hogy gyorsan előkapod az eszközödet egy külső támadásra (mikor a támadódnál már valószínűleg fegyver is lesz), inkább csak a cowboy filmekben működik.

Érdemes edzés közben is használni a józan eszünket: a mi történik, ha.... egy nagyon fontos kérdés és érdemes letesztelni, készülni a meglepetésekre is. Ha az alaptechnika és a drill együttműködő partnerrel jól megy, itt az ideje a vívómaszkos, műanyagkéses gyakorlásnak - ahol különböző szituációs problémákat kell megoldani, ha pedig hibázol, leszúrnak...

3. Egy kiváló példa a gyakorlatias edzésre (Shivworks)

 Fogni vagy nem fogni: az itt a kérdés

A kali rendszerekben nincs egyező álláspont erről a kérdésről: vajon érdemes megfogni a késes kezet, vagy próbálkozni megfogni? Próbálni megfogni, görcsösen ragaszkodni ezen technikához nem biztos hogy szerencsés, viszont maga a veszélyes kéz rögzítése egy jó gondolat - feltéve hogy nem fog kiszabadulni, nem ütnek le másik kézzel stb. Hock Hochheim közelharc szakértő szerint a késes kar megfogása (mellette a támadó ütlegelésével, illetve időhúzással) az a technika, ami sok képzetlen megtámadott embernek segített túlélni egy pengés szituációt. Tanulmányozva a legismertebb eskrima/kali/arnis rendszerek oldszkúl mestereit, arra a következtetésre juthatunk, hogy legtöbbjük aktívan használta a késes kéz megfogását. Nyilván ezen technikákat pontosan időzítve, ellentámadással lehet igazán hatékonyan alkalmazni és tudni kell, mikor lehet alkalmazni őket.

4. Hock Hochheim "fogós" drillje: "Élni akarsz?! Meg kell próbálnod..."

Természetesen a késes kar fogására rengeteg kontratechnikát kitaláltak, illetve egy nagy sebességgel mozgó kart igen nehéz elkapni - de szerencsére igen kevés százalékban támadnak az utcákon késharcmesterek az emberre... A fogáserő, a szem-kéz koordináció, a beidegzett mozgások (egy köríves testütésre könyökös-alkaros fedezékkel vagy blokkal és ellentámadással válaszolunk meglepetés esetén? -  feltételezve, hogy kés van a kezében érdemes leszűkíteni a technikai repertoárunkat). Nem beszéltünk még más külső tényezőről, mi történik például ha véres, csúszós a karja? Ezek miatt a tényezők miatt nem lehet megmondani a "tutit" önvédelmi, késharcos és egyéb verekedős témákban.

Ezen cikkemmel szerettem volna megvilágítani a téma egy kevésbé ismert, homályos szegletét és néhány tévhitet eloszlatni. A netes önvédelmi technikás videók és a cikkekben leírt "technikák" nagyjából semmit nem érnek megfelelő minőségű gyakorlás nélkül. Viszont a verbális jitsu, a józan ész használata és a cselekvési terv gyakorlati alkalmazása (főleg a veszélyes helyzetek minél előbbi felismerésére) egy olyan, akár képzetlenek számára is alkalmazható tanács, ami sokakat megkímélhet egy erőszakos végkifejlettől.

Vigyázzatok magatokra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr713437513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ben77 2018.01.25. 12:06:19

Köszönöm, nagyon hasznos és fontos írás!
süti beállítások módosítása