Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Késharc mítoszok

2017. június 22. - FMA blog

Elég sokszor találkoztam már az emberek fejébe berögzült, sokszor félinformációk miatt (pl. média) beégett mítoszokkal, amelyek mellett sokan határozottan ki is álltak. Kicsit úgy éreztem magam, mint a politika esetén: majdnem mindenki ért hozzá, vagy legalábbis van határozott véleménye róla. Persze komolyabban nem foglalkozott vele, mert minek? Az ember akkor kap egy viszonylag tiszta képet a késharcról, ha éveket gyakorolja és tanulmányozza. Ma már rengeteg infó és videó elérhető, amely nagyban megkönnyíti a dolgunkat.

A téma sajnos nem fekete és fehér, viszont ezen gondolatok könnyen bajba sodorhatják az embert.

Következzen tehát néhány késes mítosz, mellyel eddig legtöbbször találkoztam:

1. Ha pusztakezes rendszerben gyakorlott (akár "fekete öves") vagyok, tudok védekezni kés ellen is

A pusztakezes rendszerek egészen másra készítenek fel. Késsel akár egy 25 kg-os kisgyerek is könnyedén képes halálos sérülést okozni. A pusztakezes rendszerekben viszont - mivel pusztakézzel egy ugyanolyan kaliberű ütés hatástalan - ezekre az irányokra és szituációkra nem készülnek. Működhet a pusztakezes rendszerben megszerzett tudás is képzetlen/szándék nélküli támadó ellen természetesen, de fontos ismerni  adott technika határait. Leo Gaje szerint a legjobb pusztakezes mestert is egy közepes késes könnyedén legyőzi.

2. Kés ellen nem lehet védekezni

Lehet, de elég nehéz és nagy felkészültséget igényel. Általában ezt pusztakezes rendszerben jártas gyakorlók hangoztatják, ezért is fölösleges a késharc gyakorlása. Ez ellen rengeteg való életből származó példát fel lehetne hozni, nem hiába gyakorolnak testőrök, kidobók, különleges egységek tagjai fegyver alapú rendszereket. Tulajdonképpen a történelem folyamán, ha az emberek tényleg bántani akarták a másikat, mindenki fegyvert használt. Nem viccből, egy közepes méretű orángután ellen a legjobb nehézsúlyú boxolónak se lenne sok esélye...

3. A kés "lézerkard"

Sokan úgy gondolják, ha egy késsel megvágnak vagy megszúrnak - már vesztettünk és vége a dalnak. Ugyan ez tényleg előfordulhat, viszont az emberi test sokszor rettentő sokat kibír. Azok akik akár képzetlenül is túléltek késes összetűzéseket, sokszor nagyobb vágásokkal, több szúrással kerültek ki az összecsapásból. Sok esetben emberek akár 10-20 késszúrással is mentek tovább, vagy halálosnak gondolt sérüléssel folytatták a küzdelmet és élve kikerültek belőle. Olvastam olyan börtönkéselésről, ahol több mint 100 késszúrás után is aktívan küzdött az áldozat.

4. Majd kirúgom a kést a kezéből...

Kezdjük azzal, hogy a láb egy erősebb ámde jóval lassabb "fegyver", mint a kéz. A lábbal jól ismert célpontok (comb, felsőtest, fej) mind-mind sokkal lassabban mozognak és kiszámíthatóbbak - de még sokszor így is nehéz pl. egy jó fejrúgást kivitelezni. A késes kéz ennél sokkal veszélyesebb, emellett ha el is találod, csak akkor repül ki a kezéből a kés, ha lazán fogja. Míg a lábunk eljut a késes kézig, az több mint 1 m-es út. A késes kéz 5-10 cm-es elmozdításával a láb vágható, szúrható. Szóval ez egy rettentő kockázatos technika, még akkor is ha nagyon jól rúgsz. 

5. Késharcban mindenképpen meg fogsz sérülni 

Sokszor hallani emberektől, hogy ez vagy az fog történni egy késes támadás során. Ez a technika nem jó, az meg működni fog. Egy tanulmány szerint minél jobban nő az emberek tapasztalata, annál inkább csökken az önbizalma a témával kapcsolatosan. A legnagyobb tapasztalattal rendelkező veteránok sokkal diplomatikusabban beszélnek a témáról, mint a 0 tapasztalattal rendelkező, ámde magabiztos laikusok.. Az erőszak és ezzel kapcsolatosan az önvédelem is egy rettentő szituációfüggő dolog. A mantra, hogy késharcban biztos meg fogsz sérülni....hülyeség. Ez egy félreértett, félremagyarázott megállapítás. Az oktatók azért erőltetik, hogy a gyakorló tudatában legyen és ha véletlenül megtörténik a sérülés, ne fagyjon le. Nagy a sérülés veszélye, de akár sértetlenül is kikerülhetsz egy ilyen szituációból - viszont úgy belemenni késharcba hogy biztos meg fogok sérülni, nem túl szerencsés mentalitás.

6. A lefegyverzések mindig működnek

Általában sok gyakorló esik abba a hibába, hogy az edzőteremben működő technikákat ugyanúgy fogja tudni élesben is használni. Sok dokumentált eset van arról, hogy képzetlen emberek fegyvereztek le (képzetlen) támadókat. Viszont egy elszánt, fitt ellenfélen nem olyan könnyű ezt végrehajtani mint a már megszokott, 100%-ig együttműködő edzőpartnereden. Próbáld csak ki, keress egy fittebb, ügyesebb edzőtársat akinek az a feladata hogy megszúrjon/vágjon. Próbáld meg csak lefegyverezni, közben számold hányszor szúrtak és vágtak meg. 

7. Az FMA drillek nem működnek

A drillek nem feltétlenül az éles szituációkat hivatottak szemléltetni. Egy ismétlődő, körgyakorlatról beszélünk ahol adott támadásra való reakciókat, időzítést, érzékelést és a küzdelemhez fontos alapokat (lábmunka, egyensúly stb.) gyakorlunk. Mivel egy folytonos körgyakorlat - nem kell időt fecsérelni az újrapozicionálással, szerepcserékkel, újrakezdésekkel mint szituációs gyakorlatokban - adott szituációra sokkal nagyobb ismétlésszámmal tudunk készülni egy edzés alatt. Magasabb szinteken (ilyet kezdőként nem fogsz találni edzésen, esetleg láthatod hogy egy haladó páros hogy dolgozik) jön képbe a stresszfaktor növelése, a szándék belevitele és egyfajta baráti, kontrollált ámde korlátozott gyakorló küzdelem - ahol a gyorsabb/ügyesebb/képzettebb érvényesítheti érdekeit. 

Egy stabil alap után lehet a drillekben kicsiszolt készségeket szabad gyakorló küzdelemben továbbfejleszteni.

8. Kés elől mindig el tudok futni

Az esetek túlnyomó részében megfelelő tudatossággal el lehet kerülni a fizikai konfrontációt, illetve el lehet futni. A futás egy hasznos és fontos önvédelmi stratégia, amit a legtöbb "önvédelemmel" foglalkozó edzésen elbagatellizálnak. Emellett futó embert elég nehéz bántani. Viszont vannak olyan szituációk, ahol nem akarunk elfutni (pl. otthonvédelem, séta a családdal stb.). 

9. Megveszem az eszközt és győztem

Ha drága, menő esetleg adott körökben népszerű eszközöd van (pl. gázpisztoly, spéci kés stb.) az még semmire nem garancia. Ezen eszközöket meg kell tanulni használni, nem a 300 dolcsis harcikés fog helyetted küzdeni...Minden eszközzel, még a gázsprével is gyakorolni kell hogy éles helyzetben el tudd találni, utána pedig el tudj menekülni. Egy jó minőségű maroklőfegyver is mondhat csődöt, ahogy pl. a gázspré sem minden esetben (ittas, elszánt, drogos támadó) fejti ki ugyanazt a hatást. Ettől függetlenül egy viszonylag egyszerűen hordható és használható, az esetek többségében (ha megfelelően használják) hasznos eszköz.

10. Majd élesben működni fog, ha edzés közben nem is... 

Ez önálltatás.... Ha otthon nem tudtad az érettségi tételt, majd pont vizsgán fog menni?! :) Stressz alatt romlik a teljesítmény, a finommotoros készségek és a döntésképesség is. Ha a teremben nem működik 100-ból 100-szor, majd 1000-ből 1000-szer adott technika (együttműködő partnerrel), akkor élesben biztosan ennél jóval rosszabb eredményt fogsz elérni. Csak ott nem lehet újrapróbálni...

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr6012601559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WildBear 2017.06.25. 20:50:57

Szuper írás!!
Kiemelném az utolsó szakaszból: "együttműködő partnerrel".
Sok kés elleni önvédelmet oktató videón látni, hogy a késes fél szép engedelmesen tűri, hogy az önvédelkező félreálljon a szúrás elől, majd ráfogjon a kést tartó kezére, és a földre vigye.
Egy valamennyire is gyakorlott késes eleve nem az elől lévő kezével indít, és a sikertelen szúrás után visszarántja a kezét, vagy vágással folytatja; használja a másik kezét is, stb.

Ben77 2017.06.25. 22:29:14

Osztom a kolléga véleményét.
süti beállítások módosítása