Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Önvédelemre kést?!

2017. június 16. - FMA blog

 

Manapság egyre többet hallani késelésekről, szúró- vágófegyverrel elkövetett terrorcselekményekről és egyéb, késsel elkövetett bűncselekményekről. Netes oldalakon illetve személyes beszélgetések során pedig egyre gyakrabban merül fel a késes önvédelem, késharc gondolata.

Bevezetésként vizsgáljuk meg a késes önvédelmet jogi szempontból. Nagyjából a civilizált világrészben (akármit is jelentsen) az összes bíróság halálos erő alkalmazásának tekinti. Még ha a csukott bicskával ütünk, esetleg a pengeháttal fogunk is. Megoszlanak a vélemények arról, lehet-e egy késsel nem halálos technikák alkalmazásával védekezni. A halálos célpontok helyett lehet ugyan (kevésbé hatékony) - nem halálos, vagy legalábbis annak gondolt - immobilizációt okozó helyekre vágni/szúrni, illetve fájdalom okozásával kontrollálni (ami egy kellően felpörgött, esetleg részeg vagy drogos támadó esetén nem feltétlenül úgy működik mint a teremben). De mikor valaki egy 20 centis dikiccsel torkon akar szúrni, elég komoly lélekjelenlét kell hogy a célpontot precízen megválasszuk és hatékonyan találjunk is. Egy alapelvet azért fontos figyelembe venni: ha ezt az utat választjuk (megkíméljük támadónkat), magunknak a nehezebb utat választjuk. Gondoljunk csak bele, ha pl. elcsúszott a pengém és csak néhány izomrostot vágtam át - szóval a támadónk még harcképes, vajon a következő lehetőségénél ő fog majd ránk gondolni és "vigyázni" ránk?

A másik szempont a mentális, önvédelmi aspektus. Az önvédelem egy kreált, jogi fogalom. Éppen ezért az önvédelmi aspektust könnyen összekeverhetjük ezzel. Rory Miller szerint ennek legjobb definíciója, mármint az önvédelemnek, hogy nem változik meg utána az életmódod, életviteled. Ergo nem jársz bíróságra, nem kapsz 5 év letöltendőt egy "kedves" cellatárssal, nem kell évekig pszichológushoz járnod. Nem kell életed végéig rosszul aludnod, nyugodtan folytathatod tovább az életed egy "önvédekezés" után a szokott kerékvágásban. Késsel azért ez elég nehezen megoldható.

                     2. Jim Carrey: Karate oktató...sajnos nem áll messze a valóságtól

Még néhány érv a késes önvédelem ELLEN:

  1.  Esetleges bírósági ügy esetén kedvezőtlenebb elbírálás (főleg spéci "harcikés" használata esetén)
  2.  Mentálisan egy késharcot rettentő nehéz feldolgozni ( érdemes ráguglizni a "knife wounds" -ra)
  3.  A kés megállítóereje avatatlan kézben gyenge
  4.  Nő a fertőzés veszélye (HIV, Hepatitis C)
  5.  Ha nem vagy elég járatos a használatában, könnyen ellened fordíthatják
  6.  Társadalmilag elítélt cselekmény

Érveket a késes önvédelem mellett nem fogsz ebben a cikkben találni. A fentiekből már kiderült, de egyáltalán nem támogatom ennek popularizálását. Érdemes elmenni késharccal foglalkozó edzésre és legalább 100-200 órát foglalkozni ezzel - hogy megismerjük az eszközt és önmagunkat, képesek lennénk-e valójában használni. Ha nem értesz a késhasználathoz, mondjuk nincs a kezedben ~1000 (hasraütésszerűen, mindenkinél más és más ez az idő) óra gyakorlás (amibe a full kontakt késes sparring is beletartozik), akkor NE hordj önvédelmi szándékkal kést. Ha 10-20 órát tanultál mondjuk magánedzésen, néhány éve, attól nem válsz késharcban jártassá. Akkor sem, ha részt vettél néhány késes szemináriumon, vagy csak a kés elleni pusztakezes önvédelmet tanultad. A késelős kultúrákban (filippínó, indonéz, mexikói stb.) a pusztakézzel védekező embereket régen így hívták: vesztes fél.

Ettől függetlenül előfordulhat olyan szituáció, melyben a kést önvédelemre kell használni - ezen résszel foglalkozik a most következő rész.

Ha ezek után valaki a szerszámként hordott késénél az önvédelmi használhatóságát is figyelembe veszi, eljutottunk ahhoz a ponthoz hogy legyen néhány tanács is. Nagyjából leírom, mi tesz egy kést önvédelemre jól vagy kevésbé jól használhatóvá. A szempontokat fontossági sorrendben írom.

  1. BIZTONSÁG: hogy a késünkkel ne saját magunkat sértsük meg, ilyen lehet egy bezáruló / eltörő penge vagy egy markolatra rácsúszó kéz. Fontos a markolat kialakítása és anyaga (legyen valami jól tapadó mintázott, pl. G10 vagy micarta), a zár erőssége ha folderről van szó - de inkább legyen fixpengés. Személy szerint a Cold Steel Tri-Ad lockjában és a Benchmade AXIS zárjában (a kínai verzió is masszív) bízok. Ha biztosra akarsz menni, letesztelheted a pengehát ütésével (spine whack) - óvatosan, ne legyenek emberi testrészek az esetlegesen bezáruló penge útjában! Vagy legyen a bicskának choilja (élezetlen rész a pengetőnél, ha rácsukódna a kezünkre nem vág) esetleg kézvédő (pl. flipperes nyitású pengék, CRKT vagy Kershaw). Ernest Emerson nem ajánlja a szúrást folderekkel (ettől függetlenül a karambit foldert piacra dobta- hiába, ha igény van rá). Ehhez annyit tennék hozzá, hogyha nem atomstabil a zár (egy vékonyabb linerlock vagy egy pontatlanul elkészített frame locktól sokat ne várjunk) akkor tényleg ne szúrjunk.
  2. HATÉKONYSÁG: legyen a penge minél hosszabb, minél jobb szúró- és vágóképességű. Ebben a fogazott pengék a leghatékonyabbak - bár a megítélésük vitatott (félelmetes harci kés...). A penge hegyes (pl. bowie hegy, Spyderco Paramilitary vagy Military hegye és hasonlók), a pengeanyag vastagsága lehetőleg 2-4 mm között (kivétel a nagyobb kések, pl. kukri vagy bowie) - de egy 6 mm pengevastagságú ~8 cm-es pengehosszú katonai kés inkább lőszeres ládákat feszegetni ideállis. A penge szúró- és vágóképességét meghatározza a csiszolása: legyen teljesen felcsiszolt konvex vagy lapos csiszolású (full konvex vagy full flat grind). Ha a markolat kicsi, csúszós esetleg nincs kézvédő - a hatékonyság csorbát szenved. Meg kell találni az ideális súlyú és jól egyensúlyozott kést (érdemes kipróbálni, vágni vele). Az a markolat ami munka során feltöri a kezed, lehet hogy önvédelemre ideális mivel jobban tapad (pl. újabb Voyager széria). Nyitás esetén a leggyorsabb az ún. wave-es (ezt kábelkötegelővel lehet helyettesíteni több modellnél) - de itt szintén jobb a fixpengés (elővétel esetén is ez a leggyorsabb), egy folder akármikor elakadhat és a fogás sem olyan stabil nyitáskor. Stressz alatt könnyebben elejthetjük.
  3. JOGI SZEMPONTOK: ezt már fentebb kiveséztük, azért került ide. Magyarországon a 8 cm pengehossz (szúró-, vágóélhossz) alatti pengéket lehet legálisan közterületen hordani, efölött elvehetik és bírságolhatnak. Tilos a rugóskés, a francia kés illetve mint már fentebb említettem, a spéci harcikések egyedi elbírálás tárgyát képezhetik (mivel az erre vonatkozó jogszabály sokféleképpen értelmezhető, sok késre rá lehet húzni hogy KKVE /közbiztonságra különösen veszélyes eszköz/). Nagyon hatékony lehet egy fix pengés Spyderco pakalkés a kategóriájában (attól eltekintve, hogy rövid a penge), viszont egy bíró emiatt könnyen szigorúbb ítéletet hozhat. 

Árkategóriánként lehet válogatni, sokszor egy drága "önvédelmi" késben a nevét, a designját és a felhasznált anyagokat illetve ezek kidolgozásának a minőségét fizettetik meg - nem pedig a használhatóságot. Egy AUS-8-as penge ugyanúgy hatékonyan vágja az emberi szöveteket mint egy CPM-S90V-s. Ha nincs szépen eldolgozva a markolatpanel, itt nem számít. Persze léteznek késrajongók, akiknek ez mind fontos szempont, viszont pusztán gyakorlati szemszögből nézve fölösleges.

Olcsóbb kések esetén - a teljesség igénye nélkül - jók a Ganzok, a Kershawk (amik megfelelnek a fentebbi feltételeknek) illetve Spydercok, CRKT.  Kicsit drágábban már a Cold Steelek triad záras késeit tudom ajánlani, ilyen pl. a Rajah III. Esetleg ha nem számít hogy legális-e, jók még a Voyagerek (L, XL). Illetve a CS gyorsnyitásos modelljei.A CRKT M16-os szériája is megfelelő lehet, itt több modellen található wave-hez hasonló gyorsnyitó.

Jók lehetnek még a hazai készítők fixpengései (folder részlegen nem vagyok elég tájékozott, de itt az utóbbi években komoly fejlődés tapasztalható). A leggyakrabban harcra használt kések a konyhakések, amik ideális vágó - és szúróeszközök. Viszont ezek sok esetben törnek - a legtöbb ilyen eszköz olcsó, silány minőségű darab. Általában a késeléseket könnyen elérhető, olcsó és sokszor gyenge minőségű - főképp konyhai felhasználású - késekkel követik el.

Zárásként, néhány késharcos kép. 18 éven aluliak és érzékeny lelkületűek mérlegeljenek, mielőtt megnézik. Ez a késes valóságból néhány példa, ami kivétel nélkül csúnya és tragikus.

 ( +18-as tartalom,ha nem bírod ne nézd meg!  1 2 3 4 5 !)

Fontos, hogy ez a cikk NEM azért készült hogy a késeket démonizálja, esetleg a késhordás betiltását szorgalmazza vagy a késektől való félelmünket erősítse. Ellenkezőleg, ezt a cikket tájékoztatónak szánom, főképp azért, hogy boldog-boldogtalan ne önvédelmi célból hordjon kést. Illetve hogy az érdeklődő megismerhesse ennek a sajnos minden kultúrában jelen lévő dolognak a rá vonatkozó oldalát - sajnos egyre többet látni, hogy pusztakezes alapú rendszerekben (mivel egyre nagyobb az igény rá) késes önvédelmet is oktatnak. Lehet hogy az adott rendszer késes technikái mondjuk egy 100 évvel ezelőtti, felbőszült japán/kínai földműves ellen működtek, de mára ezen technikák sokszor elavulttá váltak. Eddig egy ilyen edzésen sem láttam hogy mondjuk az elfutást (valid "önvédelmi" technika ha gyorsabbak vagyunk a támadónál) vagy az improvizatív eszközök használatát gyakorolták volna (ha meg is említették, elbagatellizálva - pedig a legtöbb fizikai konfrontáció elkerülhető lenne). Pusztakézzel "varázsoltak", az oktató pedig elhitette a tanítványaival hogy ez egy utcai késes támadás esetén teljesen jól működik. Még a legjobb késes mesterek sem szeretnének egy felbőszült, utcai támadó ellen pusztakézzel védekezni ... Ettől függetlenül rettentően szituációfüggő, mi és mikor működik a gyakorlatban. Viszont mindenképpen érdemes elmenni más (késes) stílusok edzéseire és kipróbálni, hogy is működik adott technika egy specialista ellen.

A kés egy manapság is nélkülözhetetlen munkaeszköz. Elengedhetetlen a konyhában, a kerti munkák során, erdei túrázáskor illetve vészhelyzetekben. Mentősök, tűzoltók és rendőrök mindennapi munkaeszköze - életmentő lehet (pl. biztonsági öv átvágása, üvegtörés stb.). Illetve naív ábránd azt gondolni, hogy aki rosszban sántikál, ne tudna magának fegyvert szerezni (az angolok erre jó példa, gyakorlatilag konyhakésük sem lehet, mégis rettentő sok késelés történik a szabályozások ellenére - agyrém). A kés egy - az emberiséggel egyidős - szerszám. Legutolsó lehetőségként lehet akár önvédelemre is használni, de fontos tudatában lenni a lehetséges konzekvenciáknak.

 

Ajánlott irodalom

Rory Miller: Konfliktus és erőszak

Hock Hochheim könyvei

Marc MacYoung oldala ( itt

Képek forrása: internet és facebook (Austere Medical Management; igazságügyi orvosszakértő blogja)

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr2812581529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WildBear 2017.06.18. 13:33:20

Nagyon jó cikk, gratulálok !

jencikovi 2017.06.18. 15:25:11

Egy kiváló írást ajánlunk a késes önvédelemről, leginkább mert szakszerűen fejti ki, hogy alapvetően miért baromság.

www.kaliberinfo.hu/hirek/cikkajanlo-keses-onvedelem

Ben77 2017.06.18. 20:32:16

Jók a lépek, mondjuk a kést használót nem rettentik el :)
Kell keresni alternatívát a kés elleni védekezésre .....

FMA blog · www.fmablog.blog.hu 2017.06.21. 17:46:27

Köszönöm a kommenteket! A cikket azért írtam, hogy aki nem 100%-ig biztos magában és a képességeiben, inkább ne kést válasszon önvédelemre. A közeljövőben várhatóak a témában újabb cikkek, fogok foglalkozni külön cikkben a kés elleni védekezés problémakörével is.

Shad56 2019.03.16. 16:00:03

Ez a cikk teljesen félre értelmezi a kés szerepét az önvédelemben és ennek köszönhetően nevetséges következtetéseket von le. A kés egy halálos fegyver, a szerepe az önvédelemben az, hogy élet elleni támadást hárítson el. Ezen egyszerű tény miatt minden későbbi jogi, egészségügyi következmény teljesen lényegtelen, mivel ezek alternatívája a halál. Aki komolyan gondolja az önvédelmet az hordjon magánál legalább egy-egy nem halálos és halálos eszközt.

Azt sem értem, hogy miért kellene "1000" órányi képzés ahhoz, hogy valaki megvédje magát késsel. Talán akik sikeresen lekaszaboltak másokat konyha késsel azok mind több ezer órányi képzéssel a hátuk mögött követték el a bűncselekményeiket? Az is nevetséges, hogy ha megtámadnak akkor biztos nem tudod kivenni a támadó kezéből a kést (ami igaz), de ha te próbálsz késsel önvédekezni akkor tuti biztos elveszik tőled. Persze ez is teljesen lényegtelen, mert késsel élet elleni támadást próbálsz elhárítani és ha nem sikerül akkor sem vesztettél semmit.

Természetesen azzal egyet értek, hogy az esetek 99%-ában a kés a legrosszabb eszköz amit önvédelemre használhat az ember, de teljesen elvetni mint önvédelmi eszközt butaság. Egyszerűen a helyén kell kezelni, mint halálos eszközt amit legvégső esetben használ az ember.

FMA blog · www.fmablog.blog.hu 2019.03.26. 17:02:18

@Shad56: Köszi az érdekes kommentet! A cikket általánosságban, szubjektív tapasztalat alapján írtam egy olyan célközönségnek, aki kést akar hordani önvédelemre. Amivel nem lenne gond, de ha ezzel kapcsolatban az illetőnek kérdeznie kell (hogy hordja, milyen kést vegyen stb.), akkor valószínűleg nem alkalmas rá. A kést halálos fegyverként kezelni elég kártékony és félrevezető lehet, mert a késhasználat 99,9 %-ban a mindennapi élet munkafeladatainak a megoldásából áll. Démonizálni pedig nem érdemes, mert ha betiltják, akkor sem fog megszűnni az erőszak, csak az eszköz illetve a beszerzési forrása (pl. bűncselekményeket sem legálisan tartott lőfegyverrel követnek el az esetek túlnyomó részében). A konyhakéses lekaszabolós példád helytálló, de más a kontextus: nem mindegy, ki a támadó, milyen tudatállapotból kell agresszív üzemmódba kapcsolnia stb. Ragadozó üzemmódba váltani nem egyszerű, sokaknak nem is sikerül vagy mire sikerülne, már késő. Az edzős példa - ahogy a cikkben és máshol is többször említettem - pedig pusztán hasraütésszerű. Van aki hatékonyan alkalmaz technikákat 10-20 óra edzéssel, de a többség inkább túlbecsüli a képességeit. Mindenkinek szíve joga, hogy mit hord önvédelemre, de érdemes tisztában lenni a lehetőségeivel, képességeivel és a lehetséges konzekvenciákkal. Ez alapján pedig mérlegelni, hogy megéri-e.
süti beállítások módosítása