Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Előszó - bemutatkozik a kali

2017. június 08. - FMA blog

A blogom a Filippínó harci művészetekkel foglalkozik, amelyeket kali/eskrima/arnis néven ismerhet a kedves olvasó. Hogy mitől függ, melyik rendszert hogy hívják? Elsősorban a földrajzi elhelyezkedéstől : a Fülöp-szigetek északi részén (Luzon) arnis, a középső szigeteken (Visayas) eskrima, a déli szigetcsoportokon (Mindanao) pedig kali a gyakori elnevezés. Emellett léteznek más elnevezések is, pl. a Kalis Ilustrisimo (vigyázat, a Kali Ilustrisimo téves!) mely Ilustrisimo (családnév) kardjára (kalis) utal. Jelentéstartalom szerint a kali a cebui 'kamot' (kéz) és 'lihok' (mozgás) alakult ki, gyakorlatilag kézmozgást jelent - ettől függetlenül rengeteg dialektus létezik, van ahol régiesen a kardra céloznak vagy magára a bökésre, szúrásra. Az arnis a spanyol 'arnés' (páncél vagy régiesen fegyver) szóból, míg az eskrima a spanyol 'esgrima' (vívás) filippínó verziója. 

                           1. A Fülöp-szigetek térképe

A kali (innentől a kali/eskrima/arnist szinonimaként használom) a többi rendszerrel ellentétben rögtön fegyverrel (bot, kés, kard) kezdi az oktatást - egy eszköz alapú rendszer. A fegyver használata kulturális eredetű : a filippínó földművesek, utcai csibészek, tengerészek illetve majdnem mindenki hord(ott) magánál kardot vagy legalábbis kést. Mivel a közbiztonság sok térségben még ma is hagy némi kívánnivalót maga után, illetve egy dzsungelben vagy infrastruktúra nélküli faluban egy esetleges gyilkosságot is nehéz kinyomozni; így az emberek kénytelenek valahogyan megvédeni magukat. A kali ennek köszönhetően egy ma is élesben gyakorolt, élő rendszer.

Az első kérdés, ami sokakban felmerül: "ez mind rendben is van, de én soha nem hordok fegyvert, a kali csak fegyverrel használható stb." Először is, a későbbiekben magas szintű és szerteágazó pusztakezes technikákkal találkozhatsz kali rendszereken belül, amelyeknek a végrehajtásában a fegyverrel csiszolt érzékek és készségek segíteni fognak. Másrészt, akár itthon de még a legszigorúbban szabályozott országokban is (pl. Egyesült Királyság) hordhatsz tollat, esernyőt vagy sálat. Illetve a sok eszközös gyakorlással az emberek idővel elérik, hogy egy hétköznapi tárgyat is megtanulnak szükség esetén önvédekezésre használni.

Az eskrima rendszerek igen változatosan vannak jelen ma már itthon is, jellemzően a különböző eszközökre specializálódott rendszerek egy-egy ismert eskrimador család (pl. Tortal, Sayoc, Ilustrisimo) mára már kommercializálódott rendszerei. Az igazán érdekes ebben, hogy egy arnis rendszer pusztakezes része - amit kevesen ismernek, a köztudatban a fegyveres rész az elterjedt - könnyen nagyobb és sokrétűbb lehet, mint akár egy karate vagy kung-fu rendszer (amik közismerten pusztakezes rendszerek).

Konklúzióként, a kali/eskrima/arnis rendszerek egyre népszerűbbek itthon is, emellett a folyamatos fejlődés mellett egy korrekt önvédelmi és művészeti értékekkel is rendelkező mozgásformát kínálnak. Amiért érdekes lehet más harcművész számára, az a filozófia mellett a technikai repertoár és harci taktikák, illetve az ún. drillekkel végrehajtott gyakorlási módszerek (drill: ciklikus vagy aciklikus, felépítésének köszönhetően a pszichikai és fizikai terhelést jól szabályozni képes, fokozatosan felépülő páros gyakorlatok). De akár egy hétköznapi ember számára is érdekesek lehetnek ezen rendszerek, hiszen az FMA gyakorlása során megszerzett képességek birtokában hatékonyabban kezelhetjük a hétköznapok bosszúságait, megtanulunk jobban bánni az emberekkel (pl. konfliktusok minél korábbi felismerése, megoldása) és akár egy üzleti tárgyalás során is profitálhatunk a teremben megszerzett tapasztalatainkból.

Folytatás következik... :)

 

Felhasznált irodalom, olvasnivaló

www.inosantokali.hu

Dan Inosanto: The Filipino Martial Arts as taught by Dan Inosanto

Antonio Diego & Christopher Ricketts: The Secrets of Kalis Ilustrisimo

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr612579899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása