Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Rendszerbemutató: Inosanto kali

2017. június 13. - FMA blog

 

Az Inosanto kali napjaink egyik legismertebb, legelterjedtebb kali rendszere. Alapítója a még 80 évesen is aktív harcművész mester, Dan Inosanto. Átváltva a fokozatait, nagyjából 190 (!) dannak megfelelő harcművészeti fokozata van.

Guro Dan Inosantot (Guro a titulusa, amely mestert jelent) nyugodtan nevezhetjük a kali/eskrima/arnis rendszerek két lábon járó enciklopédiájának: több évtizednyi tréninggel a háta mögött folyamatosan kutatta a kali és Jeet Kune Do rendszereket, 17 amerikai-filippínó (Stockton, Hawaii) nagymester alatt szerzett full instruktor rangokat (japán rendszerekben ez kb. a 4-5. dannak felelne meg) illetve a mai napig rendszeresen gyakorol a még élő kali mesterekkel ( Leo Gaje, "Ising" Atillo). Inosanto arról ismert, hogy nem zárkózik el más rendszerek gyakorlásától sem. Többek között oktató Muay Thai, Kenpo Karate, BJJ ( 3. dan 80 évesen! ), Savate, box és birkózás rendszerekben illetve több Penchak Silat rendszerben is mester. Az általa (Leo Gajéval) alapított silat rendszer a Maphilindo Silat. Még jelenleg is tanul és gyakorol (pl. vívást), 80 évesen a világ egyik leg(el)ismertebb harcművészeként még akár most is felköti a fehér övet vagy belekezd egy új rendszerbe, hogy fejlődhessen.

1. Oldschool mesterek (balról-jobbra): Leo Gaje (Pekiti-Tirsia kali), Eddie Jafri (Penchak silat), Dan Inosanto (Inosanto kali)

Az Inosanto kali rendszer a fentebbiekből összerakott, kevert filippínó harcművészeti rendszer. Egy rettentő nagy kiterjedésű rendszerről beszélünk, hiszen pl. a földharcos repertoárban megfigyelhetőek a silatos és filippínó birkózásból (dumog) származó elemek mellett a BJJ technikái is. Inosantot leginkább Bruce Lee barátjaként, edzőpartnereként és rendszerének mestereként ismerik - ezen mentalitás látható a kali rendszerén is: a folyamatos fejlődés. Nem szabad viszont összetéveszteni a Jeet Kune Do-t az Inosanto kalival, ugyanis a kali pusztakezes részének megvannak a filippínókra jellemző finomságai - attól eltekintve, hogy mégis nagyon hasonlóak. 

Inosanto mester egyik interjújában erre a kérdésre azt válaszolta, hogy a hasonlóság onnan ered, hogy mindkét rendszer fegyver alapú (a JKD alapja a vívás).

A rendszer felépítése

  1. Baston (bot) : egy bot (általában 70 cm-es, de lehet rövidebb vagy kicsivel hosszabb), kard esetleg botszerű eszköz használata (pl. székláb).
  2. Doble Baston (két bot) : két, fentebb már leírt, eszköz egyidejű használata lényegében úgy, hogy csak az ellenfélnek okozzunk sérülést :)
  3. Daga (kés) : rövidebb (~8-10 cm pengehossz) vagy hosszabb (~15-20 cm pengehossz) penge használata.
  4. Baston y Daga (bot – kés) : egy rövidebb és egy hosszabb fegyver egyidejű használata, ezáltal az összes távolságban növekszik a hatékonyság. Taktikai, hétköznapi alkalmazása lehet akár lőfegyver-lámpa, esetleg utcai szituációban székláb-sörösüveg.
  5. Doble Daga (két kés): két éles penge egyidejű használata, saját karunk összevagdosása nélkül.
  6. Dulo-Dulo (marokbot / koga): rövidbot (~15 cm) alkalmazása, akár egy félbetört fadarab is lehet. Jellemzően a hétköznapokban ez üveg, toll, összecsukott kés esetleg zseblámpa.
  7. Karambit : speciális, görbe pengéjű és jellemzően kisebb méretű (~2-10 cm pengehossz), manapság egyre népszerűbb fegyver. Eredetileg nagyobb pengéjű mezőgazdasági eszköz. Az Inosanto Akadémián nem oktatják használatát.
  8. Panantukan / Sikaran / Dumog (pusztakezes küzdelmi rendszer és földharc) : a kali pusztakezes része (máshol hívják még Pangamotnak is), a sikaran a lábtechnikákkal foglalkozik míg a dumog a földharc szekció panantukanon belül.
  9. Egyéb, speciális fegyverek: ide tartoznak a flexibilis eszközök (latigo - ostor; rájatövis), a dobó- illetve lövőfegyverek (íjak).

Inosanto kali mesterei

  • Juan La Coste nagymester - Inosanto 14 évet edzett vele, az Inosanto rendszer teljes neve Lacoste-Inosanto kali; a rendszer egyik legmeghatározóbb nagymestere
  • Angel Cabales nagymester
  • Cacoy Canete nagymester
  • Floro Villabrille nagymester
  • Leo Giron nagymester
  • Ben Largusa nagymester
  • Jack Santos nagymester
  • Regino Illustrismo nagymester
  • Sam Tendencia nagymester
  • Pedro Ovalles nagymester
  • Ted Lucay Lucay nagymester
  • Gilbert Tenio nagymester
  • Pasual Ovalles nagymester
  • Pedro Ramos nagymester
  • Max Sermento nagymester
  • Edgar Sulite nagymester
  • Emil Saturnion nagymester
  • Leo Gaje nagymester

  2. Inosanto Academy logo: az Inosanto akadémián (Los Angeles, USA) oktatott rendszerek

Ha ezt eddig mind végigolvastad, szavak helyett most beszéljenek a tettek (oldschool bemutató):

Olvasnivaló, könyvajánló:

Parry William Kelly - Dan Inosanto: The Man, the Teacher, the Artist

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr7512579957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása