Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Dojo vs. valóság

2017. július 16. - FMA blog

Egy kicsit hatásvadász címmel jelentkezek újra, ami az edzőtermi tréningek (általánosítva) és a valóság viszonyáról lenne hivatott szólni. Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy valóság - mert rettentő sokrétű problémákat vet fel. Vannak akik "öngyilkosnak" nevezett technikákkal élnek túl támadásokat, vannak akik "bolondbiztos" technikákkal veszítenek. Rettentő sok szituáció előfordulhat a való életben, amit személy szerint komoly problémának látok - és ezért ragadtam ismét tollat - hogy sokan összemossák az edzőtermi edzést az önvédelemmel.

Edzőteremben (jó esetben a kezdetekben, rossz esetben mindig) együttműködő partnerrel hajtjuk végre a kicsinosított technikákat. A támadó pontosan ezt, pontosan akkor, pontosan úgy fogja cselekedni, hogy én sikeresen végrehajthassam. Ezek a tipikus késes oktatóvideók youtubeon - ahol karate ruhás, fekete öves emberkék mutogatják mi lesz - ; esetleg a célpontra lövöldözős emberkék akik úgy gondolják hogy ez minden ami egy lőfegyveres szituációhoz kell. Nem lehet a támadó közelebb, nem támadhat meglepetésből, nem foghat rá a fegyveres kézre stb... Mindezzel nincs is semmi baj, amíg nem alakul ki egyfajta hamis önbizalom. Olyan ez, mint mikor harcművészek levegőben, egymás előtt hadonásznak meg pontharcolnak - ebből a tapasztalatból messzemenő következtetéseket vonnak le. Mígnem megkapják az első pofont, ha szerencséjük van védőfelszerelésben, korrekt edzőpartnertől.

1. Fred Mastro demonstrál egy olyan pozíciót (amiből a kezdetekben sok drill is kezdődik), amelyből egy jól támadó ellenfél ellen nem lehet védekezni 

Nézzük meg az első videónkat. Annyiszor vágja el a nyakát, ahányszor akarja. Ha fenn lenne a keze, távot váltana - nem történne meg mindez. Egyetlen egy csatát sem nyertek meg csak védekezéssel...Ha nem hiszel nekem, próbáld csak ki: ütőtávon belül lógasd a kezed és kérj meg egy boxolót, üssön meg. Csak az ütésre reagálj elmozgással. Vagy kérj meg egy vívót, hogy távon belül szúrjon meg (szintén szimpla állásból, karok lógnak), te pedig védekezel. Ha jól tudnak támadni, annyiszor tudnak megütni vagy megszúrni, ahányszor akarnak. 

 

2. Dan Inosanto demonstrálja: meglepetésszerűen, rövid távon mennyire veszélyes lehet a kés

Oktatóim tapasztalata és elmondása alapján sok lőfegyvert hordó ember gondolja azt, hogy egy mindent legyőző fegyvere van amivel csak néha célba kell lőni, a többit pedig megoldja a technika. Sokan (még képzettnek mondható rendőrök is) a filmes klisék alapján következtetnek a valós szituációkra - mivel ezzel az agyuk többet találkozott. Hazai viszonylatban persze ez a téma nem releváns, hiszen önvédelmi lőfegyvert túl nehéz szerezni - ha pedig véletlenül valaki önvédelemre használná, elég komolyan megüthetné miatta a bokáját. Viszont a gázfegyverek, gázspré, guardian angel és hasonló, valamilyen anyagot "lövő" eszközök esetében hasonló a helyzet. Ha pontosan tudsz célozni stressz alatt az fél siker, viszont nem leszel tőle sérthetetlen. Ráfoghatnak az eszközös kézre, megpróbálhatják elvenni; nem beszélve arról, hogy a gázfegyvert akár élessel is összekeverhetik - főleg a mai feje tetejére állított világban, ahol lassan mindennapossá válnak a terrorcselekmények. 

Ebben a videóban kiválóan demonstrálják a lőfegyveres lehetőségeket. Vegyük figyelembe, hogy akár pontos test vagy fejlövésekkel is mozoghat (kemény másodpercekig, extrém esetben percekig is)  még az elszánt/fanatikus/drogos támadó!

Konklúzióként, minden eszköz annyit ér,, amennyire adott szituációban használni tudod. Illetve a gyakorlást a későbbiekben érdemes minél változatosabbá, életszerűbbé tenni. Az összes ismert, elismert oktató javasolja a későbbiekben a sparringot, lőfegyveres tréning esetén is egy airsoftos szituációs tréning - megfelelő oktatási metódussal - rettentő hatékony tud lenni. Hock Hochheim hazai szemináriumain pl. elérhetőek ilyen tréningek. Hamar kiderül, hogy kinek min kell csiszolnia, illetve adott technika adott személynek mennyire jól működik. Persze ez sem a valóság, de kulturált keretek között érdemes minél közelebb kerülni edzések során is ehhez. Inosanto mester mondta, hogy nem tudhatjuk hogy a harci művészetünk adott helyzetben meg fog-e minket menteni, senki sem tudhatja. Minden amit tehetünk, hogy bízunk benne hogy sikerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1712660003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása