Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Filippínó fegyverek 2.

Fejvadászok pengéi

2017. június 24. - FMA blog

Előző blogbejegyzésemben a Fülöp-szigetek legismertebb pengéit mutattam be. Most következő részünkben a filippínó fejvadász törzsek fegyvereivel fogok foglalkozni.

Kik is voltak a fejvadászok? Olyan törzsek harcosai, akik háborúskodásaik során legyőzött ellenfeleik fejét jutalmul levágták és magukkal vitték. Az indonéz, filippínó, dél-amerikai esetleg pápua új-guineai törzseken kívül kelta, germán és szkíta törzsek is gyakorolták a fejvadászatot - a teljesség igénye nélkül, a fej levágása az emberiséggel egyidős harci tradíciónak számít. Mindezen hagyományoknak több oka volt: félelemkeltés és hírnév szerzése (minél több feje van valakinek, annál félelmetesebb harcos), az ellenség lelkének elpusztítása, illetve sokan hitték hogy az ellenfél fejének lecsapásával az ellenséges törzset is gyengítik, spirituálisan is (logikusan, ha elvesztettek csatában egy embert már gyengébb lett a törzs). 

                                         1. Idős filippínó fejvadász trófeákkal

Mivel a Fülöp-szigeteken sokféle fejvadász törzs él(t), illetve a fegyvereik igen változatosak, az összes általuk használt  fegyvert bemutatni itt nincs kapacitásom. Kezdjük a sort az egyik legkülönlegesebb eszközzel, a fejvadász fejszével.

1. Bagobo sundang, T'boli kampilan (tok) és hegyvidéki fejvadász fejszék

A Bagobo sundang (bal szélen) nevű kard a bagobok egyik jellegzetes pengéje, akik a Davao öböl menti térségben éltek.  A délről jövő hindu vallású migránsok (1900-as évek eleje) a helyiekkel keveredve, beolvadva alakították a bagobo törzset. Kardjuk a kampilan kisebb változata, mellette egy T'boli (szintén a törzs nevét jelzi) kampilan látható. Ezek nem jellegzetes fejvadász törzsek, innentől következik a számunkra érdekesebb fejvadász fejszék leírása.

Balról a harmadik penge egy Binaroy típusú fejsze, valószínűsíthetően a Yapayao törzs használta. Ezután Kalinga (Igorot, Bontoc) fejvadász fejszéket láthatunk. Jellemzően harcra a fejvadász törzsek lándzsát, fejszét és pajzsot hordtak. Emellett fejszéikkel faragtak és hentesmunkákra is használták, illetve az elejtett vad megölésére. A szélesebb pengét használták erre a célra (faragás, hentesmunkák); míg a hátsó tüskét koponyalékelésre, akasztásos technikákhoz és immobilizációra esetleg páncél ellen.

 

2. Középen Kalinga pajzs, mellette pedig pinahig pengék

A Kalinga pajzs a fejvadász harcos egyik jellegzetes, különleges formájú, fából készült eszköze volt csatában. Pajzsukat nem csak védekezésre, de ütésre is használták.

A 'pinahig' kard (vagy csak simán bolo) egy nehéz, hétköznapi munkaeszközként funkcionált, melyet végszükség esetén fegyverként is lehet hasznosítani. Kiváló vágóeszköz.

Érdekes eszköz még az Ifugao fejvadászok által használt 'hinalung' penge, melyet nyélre csúsztatva lándzsaként; nyél nélkül pedig nagyobb késként használták - szúrtak és vágtak vele.

                  3. Hinalung penge

        4. Fejvadász törzsek lándzsái

Az 5-12. közötti lándzsákat mind háborúban használták (évente 1-2x háborúztak és ügyeltek rá, hogy kevés legyen a halott - egyfajta férfias rítus volt számukra a háború). A lándzsák formája alapján a minél nagyobb sérülés okozása volt a cél. Az ellenfelet lelassítják a sérültek, hiszen őrájuk még gondot kell fordítani. A legtöbb harci lándzsán látható speciális horog, mely a halászati eszközök (2.) ismérve - ezekkel viszont nagyobb "halra" vadásztak. A 3-4. számú lándzsákkal pedig többnyire vadásztak, itt fontosabb volt az eszköz gyors eltávolíthatósága - érdemes megfigyelni a hullámos élt, mely nagyobb sebcsatornát vágott.

5. Fűrészfogas kard vagy bot

Eredetileg állati (pl. cápa, krokodil) fogakból készült, lapos fára majd később fémre illesztett eszköz, mely minél nagyobb roncsolást hivatott okozni az ellenfélnek. A szörnyű sérülésekkel az eszköz pszichológiailag is megviselte adott törzs harcosait - hiszen végig kellett nézni társuk szenvedéseit (már ha ezzel megütötték). Gondoljunk bele, a mi modern társadalmunkban és éghajlatunkon egy ilyen sérülés ugyan kellemetlen, de könnyen kezelhető ha nem károsodtak súlyosan az izomrostok, erek és idegek. Viszont a trópusokon egy apró seb is könnyen elfertőződött, amit nem tudtak megfelelően kezelni és a harcos immunrendszerén múlott, túléli-e. 

6. Óceániai cápafog kard

Érdekesség, hogy a különböző óceániai törzsek előszeretettel felhasználták a cápa fogait fegyverek készítéséhez. 

Zárásként egy videó: Igorot harcosok harci rituáléja (0:20 és 1:00 perc között).

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr9712613681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása